Снимка БулфотоПовишаването на банковите такси продължава, очакват се такива и в средата

...
Снимка БулфотоПовишаването на банковите такси продължава, очакват се такива и в средата
Коментари Харесай

Банките продължават да вдигат таксите: нови повишения от средата на януари и през февруари

Снимка Булфото

Повишаването на банковите такси продължава, чакат се такива и в средата на януари, както и от февруари, сподели инспекция на OFFNews .

Увеличение следва в Експресбанк, Първа капиталова банка (ПИБ/FiBank), Централна Кооперативна банка (ЦКБ), Българо-американска кредитна банка (БАКБ), Зираат банк и Интернешънъл Асет Банк.

Попитахме всички тях какво го постанова. Отговор получихме само от Експресбанк. В него се споделя:

" Увеличения на такси се подхващат след осъществяване на разбор във връзка с себестойността както на всяка съответна услуга, по този начин и на цялост от услуги, т.е. приходите от предоставяни на клиентите услуги да са задоволителни за покриването на разноските за даването им. Всяко нарастване на такси е подбудено от нарастнали оперативни разноски за банката, в това число свързани с осъществяването на регулаторни условия и възстановяване сигурността на банковите системи. Ценовата политика на Експресбанк е израз на целите на банката – опазване конкурентно преимущество в едни услуги (например банковите пакети START, SMART и Prestige) и увеличение на таксите за други, които не развиват в задоволителна степен използването на цифрови услуги. За клиентите-ползватели на банкови пакети, които съставляват забележителна част от общия брой клиенти, ще има само понижение за използването на платежни услуги. "

Нетният банков приход от лихви в ЕКСПРЕСБАНК за 2018 година е 164,279 млн. лв. или 62% от общата облага, от такси и комисиони – 56,370 млн. лв..  Таксите и комисионите в ЕКСПРЕСБАНК образуват 22% от общия приход.

Нито една от другите банки не отговори на въпросите. 

OFFNews разгласява известните до момента промени, предстоящи от средата на януари и средата на февруари.

ЕКСПРЕСБАНК

От 15 януари 2020 година се подвига таксата за поддръжка на разплащателна сметка от 1,79 лв. на 2.30 лв..

За поддържане на спестовна сметка, сметка " Хоризонти ", сметка " Нови хоризонти ", самоспестовна сметка нови клиенти, които до момента не са употребявали разплащателна сметка, месечната такса от 1,99 лева се подвига на 2,50 лева Клиентите в заварено състояние, които преди нарастването имат разплащателна сметка, до момента бяха освободени от такса. От средата на януари от тях също ще се удържат по 2,50 лева на месец.

С 0,05 лв. се подвига таксата за кредитен превод в лв. към сметка в " Експресбанк ", през BankOn Web (с изкл. на превод сред лични сметки) и от 0,45 лв. става 0,50 лв..

Скача и таксата за кредитен превод в лв. или превод към сметка към друга банка от 0,90 лв. на 1 лев.

За спешен превод в лв. посредством системата РИНГС на над 100 хиляди лв. таксата ще бъде 13 лв. вместо 12 лв..

ЦЕНТРАЛНА КООПЕРАТИВНА БАНКА (ЦКБ)

По-скъпо ще струват месечната поддръжка на банковите сметки и извлеченията на придвижването по тях в национална и задгранична валута. Цените се трансформират както следва:

- разплащателни сметки без дебитна карта - от 2,60 лв. става на 2,90 лв., а във валута - от 1,70 евро на 2 евро.

- разплащателни сметки с дебитна карта - от 2,10 лв. на 2,20 лв., а във валута - от 1,10 евро на 1,50 евро.

За внасяне на суми в брой от титуляр по разплащателни сметки в границите на деня над 3 000 лева/1 500 евро банката ще таксува 0,15% вместо досегашните 0,10%.

Увеличение ще има и за внасяне на суми по спестовни сметки (в това число Универсална спестовна сметка „ CCB CLUB “, ЦКБ спестовна сметка, детски неопределен депозит, спестовна сметка) в границите на деня за частта над 3 000 лева/1 500 евро таксата се подвига от 0,10% на 0,15%.

Двойно се подвига таксата при теглене в брой от разплащателни сметки без закриване на суми от 120.01 лева до 2 000 лева./от 120.01 евро до 1 000 евро в това число. От 1 лев тя става 2 лв. и надлежно от 0.50 евро става 1 евро. За суми над 2 000 лева/над 1 000 евро таксата от 1 лев плюс 0.3% става 2 лв. плюс 0.4%.

Увеличава се и таксата за изтегляне в брой от разплащателни сметки със закриване на суми до 2 000 лева/1000 евро в това число от 1 лев на 2 лв. надлежно за евро от 0,50 евро става 1 евро. Таксата на сумите над 2 000 лева/1 000 евро скача от 1 лев плюс 0.3% на 2 лв. плюс 0.4% или за валута - от 0.50 евро на 1 евро.

Вътрешнобанковите преводи между сметки на двама клиенти подредени от сметка в банков офис ще костват не 1,50 лв., както е в този момент, а 2 лв..

Скачат преводите към сметка при друга банка посредством БИСЕРА от 3.50 лв. на 4 лв..

Комисиона на директните дебити за иницииране на преводно разпореждане към същата банка се покачва от 1,50 лв. на 2 лв., само че в случай че е към друга банка, таксата се усилва от 3,50 на 4 лв..

Новите такси на ЦКБ влизат в действие от 20 януари.

ПЪРВА ИНВЕСТИЦИОННА БАНКА (ПИБ/FiBank)

От 15 февруари FiBank вкарва такса от 1 лев за теглене от банкомат на друга банка в България или в страни от Европейското икономическо пространство за Debit Mastеrcard PayPass и с 0,10 лв. се подвига комисиона за V PAY и също става 1 лев.

Промени има и в таксите за справка за баланс по платежна сметка на банкомат в България или в страни от ЕИП - от 0,20 лв. тя става 0,30 лв..

Банката вкарва и нова такса от 0,25% за превалутиране при заплащане на ПОС или изтегляне от банкомат в България и чужбина.

Тегленето на суми от банкомат на ПИБ в България с кредитна карта ще бъде с друга комисиона и от досегашните 3 лв. плюс 1% от сумата става 5 лв. и няма да се удържа %.

Когато теглим от банкомат на друга банка в България или в страни от ЕИП таксата става 6 лв. вместо досегашните 5 лв. плюс 1,5% от сумата.

Теглене на пари в брой на ПОС-терминал в офис на банката в страната ще ни коства 6 лв. вместо 3 лв. плюс 1% от сумата.

ИНТЕРНЕШЪНЪЛ АСЕТ БАНК

Планира покачване на таксата за вътрешнобанков превод на книжен притежател - от 1,50 лв. става 2 лв..

Промяна има и в месечната такса за дебитните карти Maestro, като от 1,90 лв. за съществена услуга тя става 2,20 лв., а за спомагателна - от 0,95 лв. се покачва на 1,10 лв..

Тегленето от банкомат на банката с дебитна карта Maestro ще коства с 0,05 лв. повече и ще стане 0,30 лв., само че в случай че е от банкомат на друга банка, таксата ще подвига от 0,90 на 1,10 лв..

Основната месечна такса за поддръжка на Debit MasterCard Paypass се трансформира от 1,90 лв. на 2,20 лв., а спомагателната от 0,95 лв. става 1,10 лв..

При теглене на пари в брой от банкомат на банката от 0,25 лв. таксата се подвига на 0,30 лв., а в случай че е от различен банкомат - от 1 лев става 1,10 лв..

Новите цени влизат в действие от 15 февруари. 

БЪЛГАРО-АМЕРИКАНСКА КРЕДИТНА БАНКА (БАКБ)

Планира се покачване на таксите за изтегляне в брой до 2000 лева/1,000 евро и от 2 лева/1 евро става 3 лева/2 евро.

Увеличение ще има и за нареждане на пряк дебит на книжен притежател - от 2,50 лв. на 4 лв..

Нововъведенията влизат в действие от 15 февруари.

ЗИРААТ БАНК (Ziraat Bank)

От 10 февруари банката въвежда годишна такса за обслужване на дебитна карта в размер на 1 лев.

Повишение има и в месечната такса за поддръжка на разплащателна сметка от 1 евро на 1,28 евро.

Двойно скача таксата за откриване на разплащателна сметка без интернет банкиране и дебитна карта и става 4 евро.

Комисиона за платежни нареждания чрез системата РИНГС в офис на банката ще стане 20 лв. вместо 15 лв., както беше до момента, а посредством интернет банкиране таксата ще се качи с 3 лева на 13 лв..

Повече ще се заплаща и за платежни нареждания чрез системата БИСЕРА - от 2 лв. таксата става 4 лв..

Изходящи преводи в евро към ЕИП от офис на банката ще костват 10,23 евро вместо 7,67 евро, а в случай че използваме интернет банкиране, таксата ще скочи от 5,11 евро на 6,65 евро.

По данни на БНБ към 30 ноември 2019 година облагата на банковата система е в размер на 1.5 милиарда лв., или с 4.0% (59 млн. лева.) повече от тази за същия интервал на миналата година.

От БНБ уточняват, че таксите, начислявани от доставчиците на платежни услуги в България, в това число и банките, имат контрактуван темперамент и се събират от клиентите в сходство с изискванията на договорите, подписани сред доставчиците на платежни услуги и техните клиенти, както и в сходство с настоящите общи условия и цени на банките.

По отношение на платежните услуги и типовете и размера на използваните за тях такси, Законът за платежните услуги и платежните системи (ЗПУПС) следва правилото на независимост на договарянето сред гражданскоправните субекти.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
`` Последни вести `` рекламаФорумФорум--> --> `` реклама
`` реклама За Петел|Рекламни тарифи| Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР